Girne Kalesi ve Girne Batığı
Zaman içinde birçok değişime uğramış kalenin farklı yapı katmanlarından en eskisi, 7. yüzyıla tarihleniyor. Kale içinde yine farklı dönemlere ait birçok yapı görmek mümkün. Ayrıca M.Ö. 3. yüzyılda battığı bilinen bir geminin kalıntıları ve batık içinde bulunan eserler kale içinde Batık Gemi Müzesi’nde sergileniyor.

Girne Limanı
10. yüzyıldan beri yerleşim olduğu bilinen Girne’de liman esas olarak Venedikliler döneminde şekillenmiş. Limanın gelişmesiyle etrafında depo amaçlı inşa edilen yapılar da bugün hâlâ tarihi özelliklerini koruyor. Liman günümüzde şehrin turistik alanlarından beri, tarihi yapılar restoran ve bar olarak kullanılıyor.

Bellapais Manastırı
12. yüzyılın sonlarında gotik tarzda inşa edilen manastır, bu üslubun Yakın Doğu’daki şaheseri. Frenk döneminde manastıra ekler yapılmış, 13. yüzyılda ise avlusuna Ayia Asproforesha Kilisesi inşa edilmiş. Bu kilise freskleriyle dikkat çekiyor. Osmanlı döneminde Ortodoks kilisesi olarak kullanılan yapı, günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor. Hem mimarisi hem de eşsiz manzarasıyla mutlaka görülmeli.

St. Hilarion Kalesi
Beşparmak Dağları üzerinde kurulmuş üç kaleden biri. Kalenin ismi Kudüs asıllı bir keşişten geliyor, kalenin Arap akınlarına karşı savunma amaçlı inşa edildiği düşünülüyor. Kıbrıs’ın en yüksek noktalarından birinde kurulu bu etkileyici yapı, harika bir Girne manzarası sunuyor.

Antiphonitis Kilisesi
Sekiz sütun üzerine oturtulmuş bir kubbeyle ender görülen bir mimariye sahip. Kilise 12. yüzyıla tarihlendiriliyor. Daha sonra eklenmiş olan sundurmadaki gotik taş işçiliği dikkat çekiyor. İçindeki freskler farklı dönemlerden kalma. Günümüzde ise freskler oldukça tahrip olmuş durumda.

Halk Sanatları Müzesi
Girne Limanı’nda iki katlı tarihi bir ev Halk Sanatları Müzesi olarak kullanılıyor. Giriş katında zeytinyağı üretimi, dokuma gibi alanlarda kullanılan aletler, üst katta ise Kıbrıs’a ait el işçiliği örnekleri sergileniyor.

Ağa Cafer Paşa Camisi
1589 yılında Kıbrıs Valisi Ağa Cafer Paşa tarafından yaptırılan bu küçük cami Girne’deki ilk Osmanlı izlerinden. Kesme taştan, dikdörtgen planlı cami, alışılmışın dışında. Ayrıca kuzey duvarında bir de ahşap kafes bulunuyor.

Mavi Köşk
Girne’nin dışında Çamlıbel köyünde, İtalyan asıllı bir Rum olan Pablo Pavlides’in evi. Pavlides resmi olarak avukat ama aslında kendisinin Ortadoğu’nun en büyük silah kaçakçısı olduğu söyleniyor. Bu nama uygun olarak inşa edilmiş yapı bir mimari deha örneği. Pavlides’in köşkün gizli geçitleri sayesinde 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında kaçtığı söyleniyor. Bir kaçakçının evi olarak anlatılan hikâyelerle de süslenince kendinizi bir casus filminde gibi hissedeceksiniz.